interior

Prej in potem :: prenova spalnice z unikatno tapeto Canon

Ob opremi ali prenovi doma se velikokrat srečamo z željami, ki jih je z brskanjem med industrijsko proizvedenimi materiali in elementi težko uresničiti. Takšnim zagatam se je mogoče izogniti le na en način: da svojo idejo spremenimo v realnost s pomočjo unikatne izdelave! V pričujočem primeru sem se lotila prenove bledične spalnice, v kateri so bili vsi pohištveni kosi povsem solidni; manjkalo pa ji je karakterja. Prostor smo želeli popestriti brez menjave pohištva, tako se je porodila ideja o aplikaciji tapete, za katero pa smo imeli zelo specifične želje in na trgu nismo našli primernega modela. Popolno rešitev smo našli v Canon velikoformatnih digitalnih tiskalnikih, ki so nam omogočili izvedbo unikatnih tapet. Oblikovanja tapete smo se lotili s pripravo ‘moodboarda’, ki zajema dramatiko morskih valov v melanholičnih modro sivih barvnih odtenkih ter jo združuje z nežnostjo ročno izdelanih čipk. Inspiracijski vodili sta bili nostalgija babičinega ročnega dela in dejstvo, da se naša spalnica nahaja ob morju. Pri podobi tapet smo namesto ponavljajočega vzorca želeli učinek motiva, ki se spreminja po celotni površini stene in je ob vsakem opazovanju mogoče opaziti nove zanimive detajle. Dizajn tapete je za tisk potrebno ustrezno pripraviti – motiv v merilu 1:1 je potrebno ‘razrezati’ na trakove dimenzij 80/250cm s 5mm prekrivanja, resolucija pa naj bo 300dpi.  Tiskalnik sicer omogoča tudi tisk do širine 160cm ampak se zaradi lažje montaže priporoča tapeto razdeliti na 80cm široke trakove. Tapete se natisne na samolepilni papir, pri katerem lahko izbiramo med gladko in grobo teksturo. Mi smo se odločili za robusnejši model, ki ima teksturo tkanine, saj doda nekoliko mehkobe ter je prijetnejši na dotik.
Unikatno tapeto vam lahko natisnejo v katerikoli tiskarni, ki poseduje Canon Colorado visokoformatni tiskalnik. Sam postopek tiska na omenjenem Canon Colorado tiskalniku je izjemno hiter; tapeta našega formata je bila natisnjena in razrezana v pičle pol ure. Po obisku tiskarne je prišel trenutek resnice – aplikacija tapet na steno.  Podlaga za aplikacijo tapet mora biti dobro predpripravljena stena, ki naj bo kar se da ravna, brez izboklin ter čim bolj gladko obdelana. Nepravilnosti stene lahko namreč otežijo motažo tapet, ustvarijo neravne linije polaganja, prekrivanje motivov ter pojav mehurčkov. Pred aplikacijo tapet ostranimo tako pohištvo kot pokrovčke električnih izpustov. Montaže unikatnih tapet se v teoriji sicer lahko lotimo sami, za kvaliteten rezultat ter čim manj stresa pa močno apeliram na angažma izkušenih strokovnjakov! Osnovno orodje za montažo tapet zajema meter, vodno tehtnico, maskirni trak, lestev in daljšo krtačo. Še kako dobrodošel pa je tudi načrt oziroma vizualizacija!
Tapete se vedno aplicira od stropa navzdol, posebno pri zapletenih detajliranih vzorcih pa je potrebno natančno paziti na popolnost stikov! Natančna navodila za montažo je mogoče najti TUKAJVeselo novico imam tudi za vse, ki se vam zdi oblikovanje lastnega vzorca tapete prezahteven postopek. Pri Canonu so namreč pripravili tudi simpatične vzorčne primere motivov tapet.V našo spalnico smo s pomočjo unikatne Canon tapete vnesli karakter, jo vpeli v geografsko okolje ter ji dodali romantični pridih spomina na babico. Namen popestritve nevtralnega prostora je brez dvoma dosežen, kako pa se zdijo vam?
Če se vam porajajo kakšna vprašanja v zvezi z oblikovanjem, tiskom ali montažo unikatne tapete me lahko pocukate tudi na Facebooku ali Instagramu, naj pa še namignem, da so tudi vse pričujoče fotografije posnete s Canonovim fotoaparatom.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply