diy

Naredi sam: antično ogledalo

Po objavi mojih projektov, v katerih smo se z investitorji s pridom poslužili uporabe ogledal starinskega izgleda se je kar nekaj ljudi obrnilo name glede izdelave antičnih ogledal. Tako sem se odločila, da postopek strnem v objavo in tako olajšam delo vsem navdušencem nad ročnimi deli in unikatnimi detajli v domu. Postarana ogledala so odlična ideja za vse prostore, kjer si želimo nekoliko odboja svetlobe in optične povečave protorov, hkrati pa potrebujemo površino, na kateri se ne bo poznala prav vsa umazanija oz. si ne želimo prav močnega učinka ogledala. Seveda lahko industrijsko obdelana ogledala antičnega izgleda naročimo tudi pri bolje založenih steklarjih, po mojem mnenju pa imajo ročno narejene stvari več duše…. in še cenovno ugodnejše so. Vse potrebne pripomočke za postopek staranja ogledal je mogoče kupiti v najbližji trgovini z gradbenim materialom, dela pa se je priporočljivo lotiti na prostem, saj so kemikalije lahko moteče in  celo nevarne za vdihavanje!Prvi element, ki ga bomo za postopek potrebovali so plošče ogledal. Te so lahko poljubne velikosti glede na naše potrebe. Plošče lahko naročimo pri steklarju ali pa preprosto kupimo v trgovini. Plošče razporedimo na ravno trdno podlago obrnjene z ogledalom navzdol ter jih premažemo z odstanjevalcem laka. Odstranjevalec laka je dobro namazati s pleskarsko lopatico (ali po domače špahtlom) precej na debelo ter ga pustiti delovati kakšnih dvajset minut ali pol ure…
Odstranjevalec laka je dobro pustiti delovati nekoliko dlje, lahko pa sproti preverimo ali lak že odstopa. Ko lak odstopi ga s pleskarsko lopatico postrgamo z ogledala, pri tem pa pazimo, da ne poškodujemo srebrnkastega premaza, ki se skriva pod lakom. Ta srebrnkast premaz je odbojen sloj ogledala in poškodbe pleskarske lopatice bodo vidne na končnem produktu.
Laka ni potrebno enakomerno odstraniti po celotni površini ogledala, saj je mišljleno, da so antična ogledala nekoliko neekankomerno vzorčasta. Ko je lak ustrezno odstranjen se lahko lotimo ‘staranja’ ogledal, kar storimo s solno kislino. Sama solna kislina je preveč agresivna, zato jo raje v plastični razprišilki zmešajmo z vodo. Mi smo to počeli malce po občutku, zadostuje pa že manjša količina solne kisline na precej več vode. Ogledalo naj tudi za ta postopek leži na trdni podlagi, obrnjeno z ogledalom navzdol. Paziti je potrebno, da s solno kislino ne poškropimo okolice ter da v bližini ni otrok in hišnih ljubljenčkov, saj je kislina strupena.
Ob razprševanju solne kisline imejmo v mislih dejstvo, da bo vzorec kapljic raztopine viden na končnem rezultatu, zato se kreativno poigramo z pršenjem. Solno kislino postimo učinkovati toliko časa, da nam je všeč vzorec, ki so ga kapljice razžrle iz odbojnega premaza ogledala. Pomagamo si lahko tudi s kuhinjsko gobico ter z njo z nežnim tapkanjem kisline ustvarjamo vzorec. Odvečno solno kislino nato nežno speremo z vodo in pri tem pazimo, da dodatno ne odluščimo preveč premaza.Ogledala nato odožimo in pustimo, da se posušijo. Ko je površina kolikor toliko suha je čas, da zadnjo stran ogledala ponovno premažemo z barvnim lakom. Izberemo lahko katerikoli barvni odtenek, ne pozabimo pa na dejstvo, da bo barva laka prosevala čez spraskane površine ogledal. Barvni lak nanašamo s čopičem in smo pri tem nežni, saj lahko grobe poteze s čopičem dodatno odstranijo občutljiv razgaljen odbojni premaz. Ko se lak posuši lahko ogledalo obrnemo in si ogledamo končni rezultat, ogledala pa so takrat tudi pripravljena na montažo. Nalepimo jih lahko diretno na steno (v primeru, da je le-ta dobro izravnana) ali pa antično ogledalo vstavimo v okvir ter ga uporabimo kot dekoracijo.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply