travel

Dnevnik s Filipinov :: Siargao

Siargao je kot Bali izpred petnajstih let

Med vsemi neštetimi filipinskimi otočki se je res težko odločiti katere izbrati za obisk; posebno ob omejenem času! Po internetnem brskanju in spraševanju prijateljev, ki so že bili na FIlipinih sva se odločila, da obiščeva še precej neznan otok Siargao. Mini otoček leži čisto ob Pacifiku in se ga drži sloves surferskega ‘Balija pred 15leti’. Nudi svetovno znane valove za surfanje, naravne bazene (kjer je strašna gužva lokalnih turistov, je pa tudi zelo lepo), podzemne jame (kamor te praktično brez opreme pospremijo lokalni ‘vodiči’ in sploh niso prav nič posebnega, zato se raje peljite kar dalje), sanjsko laguno (ki je nisva imela časa obiskati) in neskončne zelene palmove gozdove. V okolici otoka je tudi nekaj fotogeničnih miniaturnih otočkov in sandbankov, kamor se je mogoče odpraviti na izlet s čolnom. Midva sva to spustila, ker sva sandbanke videla že na Cebuju in Boholu in potem so počasi vsi enaki. Plaže z belim peskom so neskončno dolge, na njih kraljujejo potepuški psi in sproščeni bari.

Siargao se da obvoziti s skuterjem

Center dogajanja na Siargau je mesto General Luna, kjer se ob smiselno poimenovani Tourism Road zvrščajo apartmaji, bari, trgovinice in surf šole. Edini bankomat v mestu ne dela, zato je treba s skuterjem v pol ure oddaljeno Dapo. Skuter je, kot je pač navada v Aziji, najbolj primerno prevozno sredstvo. Sposoditi si ga je mogoče v vsaki nastanitvi, v primeru dežja pa se pač ustaviš ob cesti in v družbi turistov in domačinov počakaš v za to namenjenih hiškah. Na splošno je otok mogoče po krožni cesti obvoziti v celoti, v izogib boleči zadnji plati pa bi za to predlagala dvodnevni izlet.

Za mesojedce in vegane

Posebnost Siargaa je dejstvo, da je ekološko ozaveščen. Po mojih izkušnjah je to edini prostor v Aziji, kjer stremijo k varovanju okolja, zmanjševanju rabe plastike, uporabi bambusnih slamic itd. Kot je v pač Evropi že vsakdanja navada. Kar se tiče hrane imajo v nasprotju z ostalimi filipinskimi otoki kulinariko na zelo visokem nivoju. Na voljo vse; od izjemo dobrih lokalnih žar restavracij, kjer strežejo lokalno meso iz proste reje pa do ultra trendi zahodnjaških veganskih lokalov in čisto pravih italjanskih picerij.

Siargao je za vse generacije

Na Siargao sva letela s Cebuja, kamor sva prišla z Bohola, že vsa naveličana gužve in monotone turistične ponudbe. Na miniaturnem letalu sva se med dvajsetletnimi backpakerji počutila kot pravi korenini in malo podvomila o pravilnosti svoje izbire otočka. Na cilju je ves strah v trenutku izpuhtel; Siargao je raj! Še precej domač, z majhnimi lokalnimi kolibami in bungalovi za turiste, pred ‘hišami’ privezanimi vodnimi bivoli, piščanci in prašiči in živahnimi lokalnimi otroci. Med slokimi domačini kitastih teles je mogoče opaziti tudi veliko zahodnjaških surferjev, ki so nekoč prišli na otok kot turisti in ostali za vedno. Velikih hotelov na otoku ni, mogoče pa je najeti bungalove, apartmaje in kolibe; odvisno od budgeta.

Na Siargau se spi v kolibah ali vilah

Midva sva preizkusila ceneno kolibo, ki se je razen blazno prijaznih lastnikov zaradi osnovnih pogojev bivanja raje ne bom spominjala in Bulan Villas. Te je mogoče občudovati na gornji fotografiji in jih je pred kratkim odprla mlada ambiciozna lokalka. Njihova arhitektura inspiracijo išče v lokalni otoški gradnji z lesom in strmimi strehami. Med vilami je z bujnim tropskim rastjem obraščen bazen, ob katerem človek hitro pozabi, da je morje na plaži preplitvo za zaplavati.

Lokalci so veseli turistov

Lokalno prebivalstvo je sicer sila podjetno, iz še tako nepomembne znamnitosti poskusijo narediti denar. Palma, ki visi nad reko in se je mogoče z nje zagugati v vodo je, tudi zaradi Instagrama, postala prava senzacija. Ob cesti otroci oglašujejo dogajanje in prodajajo bambusove slamice, do palme je po gozdu speljana utrjena potka ob kateri so postavljeni ‘domači’ štantki, za skok v vodo in fotografijo fantje poberejo simbolično vstopnino. Skratka, za denar vam bodo uredili vse, od prevozov, izletov, surf inštukcij in verjetno še česa manj politično korektnega.

Otok živi od surfanja… in žura

Na Siargau ne gre brez surfanja, jaz sem se v tem preizkusila drugič v življenju, pa smo šli kar na ‘intermediate’ valove. Odličen občutek, ko si na vrhu vala, malo manj kadar te zalije gora vode. Učitelji surfanja se ponujajo na vsakem koraku in učence med učno uro obvestijo še o tem, v katerem lokalu se tisti večer odvija žur. Žurke so na prostem, dji vrtijo preglasno trendi glasbo in prehitro režejo komade. Publika je dovolj mlada in pijana, da je to ne moti. Tudi če ne surfate je obisk svetovno znane plaže Cloud 9 izjemno zanimivo doživetje! Tam se je mogoče povzpeti na dvignjeno platformo in z višine opazovati mojstre obvladovanja valov.

Na Siargao preden ga uniči masovni turizem

Resnično upam, da Siargao ne bo podlegel kapitalu in da bo lokalnim prebivalcem uspelo ostati zvetim samim sebi in trajnostnemu razvoju otoka, ki privlači nekoliko specifično publiko turistov. Škoda bi bilo praktično neokrnjeno naravo oskruniti z megalomanskimi hotelskimi resorti in vode, namenjene surfanju preplaviti z zoprnimi glasnimi motoriziranimi čolni. Ampak seveda baje na otok že prihaja Sheraton ali pa mogoče Shangrila, za potrebo te zgodbe je detajl imena hotelske verige nepomemben. Če mislite, Siargao obiščite kaj hitro! 

Če potegnem črto je Siargao, če odštejem Hong Kong, brez dvoma postal moj najljubši otok v Aziji in se bom še vrnila. Za dlje časa, preden končajo Sheraton ali/in Shangrila!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply