interior

Načrtovanje notranje razporeditve omar

Garderobna omara z zadostnimi shranjevalnimi površinami je v sodobnem domu ključnega pomena; saj poskrbi, da so vsa oblačila, dodatki in drugi osebni predmeti lepo pospravljeni. Garderobne omare prištevamo k dražjim in trajnejšim pohištvenim kosom, ki imajo zaradi svoje velikosti tudi veliko vlogo v vizualni podobi prostora. Zato velja pred samim nakupom dobro premisliti o notranji razporeditvi in zunanjem izgledu željenega modela omare. Pri zunanjem izgledu omare igrajo največjo vlogo fronte. Na trgu je na voljo veliko različnih materialov, barv in tekstur, ki jih lahko tudi medsebojno kombiniramo. Piko na I k zunanji podobi omare dodajo tudi ročaji, noge in drugi manjši detajli. Trenutno so zelo modni modeli z matiranimi frontami nevtralnih barv ter zanimivimi oblikami ročajev iz kovin toplih tonov. Med načrtovanjem je dobrodošlo, če si lahko modele ročajev in front ogledamo v živo, seveda pa si je dandanašnji najpreprosteje pomagati z digitalnimi programi načrtovanja omar. Pri garderobnih omarah je seveda najpomembnejša notranja razporeditev elementov. Preden se lotimo načrtovanja garderobne omare naredimo inventuro svoje garderobe ter razporeditev prilagodimo svojim potrebam. Omara za moškega bo razporejena drugače od ženske omare, pri obeh pa je dobro zagotoviti dovolj obešalnikov za poslovna in večerna oblačila, predalov za intimne kose ter polic.
Notranjost garderobne omare naj bo razporejena glede na potrebe uporabnika. Obešalniki za srajce in hlače zahtevajo manj prostora kot obešalniki za obleke, zgornje police omare pa izkoristimo za shranjevanje sezonskih oblačil. Obešalniki naj ne bodo natlačeni, saj to povrzoča mečkanje oblačil. Pred nakupom omare je kvaliteto izbranega modela zelo dobro preveriti v živo. Pozorni bodimo na tekoče odpiranje predalov, udobnost prijemanja ročajev, moč pantov in trpežnost materialov. Omare s klasičnimi vrati zahtevajo malce več prostora za odpiranje kot omare z drsnimi vrati; zato velja ob načrtovanju razmisliti tudi o načinu odpiranja. Pri razporejanju notranjost omare si pomagajmo z digitalnim načrtovalcem, ki sproti sestavlja popis potrebnih elementov in posledično zelo olajša proces nakupa. Posebni elementi, kot so izvlečni obešalniki za hlače, ozki predali za nakit  in košarice za čevelje so v veliko pomoč pri urejenem izgledu garderobne omare. Dobra preglednost omare olajša planiranje modnih izgledov in skrajša čas oblačenja. Pri izbiri materialov je na trgu na voljo pester spekter svetlečih, matiranih in teksturiranih modelov v številnih barvah. Pred samimi nakupom si velja modele ogledati v živo, saj se lahko šele tako zares prepričamo o natančnem barvnem tonu in kvaliteti. Minimalističen izgled omare v notranjosti skriva natančno načrtovane shranjevalne površine. Kot dokazuje pričujoča fotografija ni nobene potrebe po ujemanju materiala notranjosti in front. Pri oblikovanju omare imejmo vedno v mislih končno podobo prostora ter njen izgled dopolnimo s primernimi pohištvenimi kosi in dodatki. Izberimo materiale, ki bodo večno modni ter se poigrajmo s trendi detajli kot so na primer ročaji. Če radi podobo doma redno stilsko osvežujemo lahko ročaje hitro zamenjamo; najlažje pa je najti zamenjavo za enovijačne ročaje.

Fotografije razstavnih eksponatov so bile posnete v Lesnini Ljubljana, viri inspiracijskih fotografij pa so sledeči 1,2,3,4,5

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply