interior

Contemporary bourgeoisie apartment

One of my favorite projects i have been working on this year is this (ongoing) renovation of the bourgeoisie apartment in the historic part of Ljubljana. A young cosmopolitan family enlisted my help after purchasing the otherwise move in ready apartment that lacked a bit of style and contemporary feel. I instantly fell inlove with the energy of the space, it’s arches, plaster work and old parquet flooring and wanted to design a contemporary home while keeping as many of the original features as possible. The apartment is situated in an old building located right under Ljubljana’s picturesque castle hill. The building itself dates all the way back to the medieval times and has since then been renovated many times. The apartment boasted with thick walls, original ceiling arches, old parquet flooring and a beautiful atrium; yet the space was not utilized well and it was missing natural light, storage space and contemporary feel. The kitchen/dining room was fairly large, yet the spatial placement of the elements left for a lot of unused floor surface. The kitchen cabinets were reasonably new but the owners wanted a more modern, sophisticated and cool home. The bathroom had both a really nonfunctional layout and dated finishes while the hallway was badly lit and covered with sad dark floor tiles. We loved the original front door but it was showing signs of aging and needed to be restored. The living room had the least natural light coming in so one of the main goals of the renovation was to change that and make the space fell brighter.Floor plan wise, the main issue was the lack of storage and ‘service’ space which we solved by closing off a part of the kitchen to create a utility room. That allowed us to ‘hide’ the washer/dryer, water heater and other unsightly yet necessary elements and free the space in other rooms for aesthetically pleasing furniture pieces.
We tackled the lack of natural light issue in the living room by covering the entire wall with antique mirrors, which reflect the light, visually enlarge the space and in combination with the Flos chandelier make it look like a grand ballroom. I’m quite proud to say we managed to save or replace most of the original plasterworks that give the space that regal feel. When we started the renovation we were really hoping to be able to keep the original parquet but it was sadly too damaged so we replaced it with classic French herringbone style. Having unexpectedly spent a large portion of the budget on replacing the flooring means that the owners will have to live with the old sofa and without a TV credenza a little longer…The fact that we decided to move the washing machine into the utility room and replace the bathtub with a shower allowed us to design a spacious bathroom with a luxurious feel. The intense floor tiles give the space tons of personality while the rest of the elements are fairly minimalistic. The sink and the furniture pieces are all custom and the black matte fixtures are from Zucchetti Kos.  Behind the kitchen is where we ‘hid’ the utility room so the kitchen itself can only be filled with beautiful pieces. We kept the colors fresh and gave the space an ‘urban’ feel by covering the wall with concrete texture that extends over the kitchen fan. We reused the Kare lighting fixtures from the original living room and i feel like they fit quite well into the new dining area. We sadly ran out of budget for a new kitchen table and chairs so this project is to be continued…
In the long and narrow hallway we used the same floor tiles as in the bathroom. The intricate pattern serves as a wonderful optical illusion, guiding the eye through the space. We had the front door restored but they could not match the finish of the wood so we decided to change things up and paint it with a gorgeous shade of petroleum blue. We wanted to keep the bedroom soft and relaxing so we balanced the original stone wall with soft grey carpet and gorgeous blue custom upholstered bed. The golden hanging lights look like delicate pieces of jewelry and also create soft intimate ambiance. One of the best features of the apartment is the private outdoor space. The atrium is almost carved into the castle hill and it offers a great view of the moss covered back wall. The space is mostly used for entertaining so we installed a custom designed concrete outdoor kitchenette and paired it with comfortable seating in natural colors as we wanted to keep the emphasis on the gorgeous greenery.

Photos: Anže Vrabl, Accessories: Formadoma 

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Eva
    December 15, 2018 at 9:18 pm

    Wooow!!! Queen Nina ❤️

  • Reply
    Nina Stajner
    December 18, 2018 at 2:49 am

    Evaaaaa! Love u!

  • Reply
    Spela
    January 19, 2019 at 9:43 pm

    Čudovito, vse pohvale!

    • Reply
      Nina Stajner
      January 30, 2019 at 2:16 pm

      Najlepša hvala 🙂

  • Reply
    IVAN
    February 26, 2019 at 6:01 pm

    Fenomenalno 🙂

    • Reply
      Nina Stajner
      March 21, 2019 at 2:33 am

      Najlepša hvala 🙂 🙂 🙂

    Leave a Reply