interior

Stoječa miza – prednosti in slabosti

V današnjem času vse preveč časa prebijemo na delavnem mestu; večinoma sedeči za računalnikom. Nobena skrivnosti ni, da je dolgotrajno sedenje še kako škodljivo za držo, številni ljudje pa zaradi tega trpijo tudi bolečine v hrbtenici ter povečano izpostavljenost diabetesu,  srčnim boleznim in debelosti. Vsem tem zdravstvenim težavam se je mogoče preprosto izogniti z menjavo običajne pisalne mize za višji model, ob katerem je potrebno stati. Raziskave kažejo, da imajo stoječe mize blagodejen vpliv na zdravje, hkrati pa povečujejo produktivnost. Uporabniki stoječih miz poročajo večjo zbranost, več pokurjenih kalorij, boljši spanec in manj stresa ter bolečin v križu.

Ena najbolj slavnih zagovornic uporabe stoječih miz je brez dvoma glavna vsebinska urednica založniške hiše Hearst in nekdanja odgovorna urednica ameriškega Cosmopolitana,  Joanna Coles. Fizično aktivnost ob stoječi mizi je celo dvignila na dodatno raven tako, da je pod mizo umestila tekalno stezo. Kot uspešna poslovna ženska s popolnoma natrpanim urnikom namreč težko najde čas za telovadbo, ki jo nadoknadi s hojo med delom. Prav ste prebrali, po stezi se sprehaja v petah, višinsko nastavljiva miza pa ji omogoča popolno pozicijo mize glede na višino izbranih pet. Zagovarja dejstvo, da se stoje lažje osredotoča na delavne naloge in hkrati skrbi za svoje zdravje. Sodobne pisarne so zasnovane tako, da lahko zaposleni med delom menjajo lokacije ter del nalog opravijo v sejni sobi ali kavarni, vseeno pa je zaželjeno, da ima vsak svojo osebno pisalno mizo. Izbor višinsko nastavljive mize zaposlenim omogoča, da delo delno opravijo stoje, po želji pa lahko mizo spustijo na običajno višino ter se usedejo na udoben vrtljiv stolGlavna slabost menjave običajne za stoječo pisalno mizo je zahtevno obdobje prilagajanja, med katerim lahko občutimo povečano utrujenost in boleče noge saj telo ni navajeno večurnega stanja. Temu se je pri višinsko nastavljivem modelu mize izogniti tako,  da se med delom izmenično stoji in sedi; obdobja stanja pa naj bodo postopoma vedno daljša.
Arhitekti in notranji oblikovalci se pri opremi poslovnih prostorov vedno bolj poslužujejo višinsko nastavljivih miz, ki so dandanašnji po estetiki povsem primerljive z običajnimi računalniškimi mizami

Viri inspiracijskih fotografij: 1,2,3, fotografija razstavnega modela stoječe mize je bila posneta v Lesnini Vrtojba

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Eva
  June 8, 2018 at 1:54 pm

  Kot zadovoljna uporabnica visinsko nastavljive stojece mize potrjujem zgornji zapis! 🙂

  • Reply
   Nina Stajner
   June 11, 2018 at 7:23 pm

   A res jo imaš? Pridna! Tudi sama sedaj kar resno razmišljam o menjavi 😉

  Leave a Reply