interior

Letna jedilnica

Prihajajoči praznični dnevi in sonce kar vabijo k bivanju na prostem, za pravo uživancijo pa se ni treba ure in ure gužvati na cesti! Sproščujoči raj za druženje s prijatelji lahko ustvarimo tudi na domačem vrtu, terasi ali balkonu. Splošno znano je, da se najbolj vesela družabna dogajanja odvijajo okoli mize, zato je udobno, lepo in trpežno vrtno pohištvo ključnega pomena. Da bo lažje izbrati popolno vrtno garnituro sem danes pripravila nekaj napotkov in inspiracije….
Sodobne vrtne garniture po oblikovanju stopajo v korak s splošnimi pohištvenimi trendi. Opaziti je mogoče veliko modnih poševnih nog, skandinavske estetike, minimalističnih linij ter nevtralnih sivih ali rjavih tonov. Majhnost balkona ali terase naj ne bo ovira za njeno uporabnost. Ljubek zložljiv komplet vrtne mize in stolov, ki  ne zavzamejo prav veliko prostora je v tem primeru zelo funkcionalna rešitev.
Pred nakupom vrtne garniture velja premisliti, koliko gostov se običajno znajde ob mizi. Na trgu so na voljo tudi raztegljive mize, katerih velikost lahko po potrebi prilagajamo številu gostov, na voljo pa velja imeti dovolj vrtnih stolov za vse povabljence. V ta namen so zelo priročni vrtni stoli z možnostjo nakladanja, ki jih tekom neuporabe lahko zložimo enega na drugega ter umaknemo. Zelo modno ostaja pleteno vrtno pohištvo, ki pa je izdelano iz sodobnih dovršenih materialov in je posledično zelo trpežno. Letno jedilnico lahko popestrimo z barvnimi sedežnimi blazinami, svežim cvetjem in pisanimi lanternami.
Največ vrtnega pohištva je izdelanega bodisi iz lesa, kovine ali umetnih mas, pri mizah pa je mogoče opaziti tudi porast modelov s stekleno ploščo. Tovrstni materiali so enostavni za vzdrževanje, dobro pa jih je čez zimo pospraviti in zavarovati pred negativnimi vremenskimi vplivi. Tudi sodobni zunanji tekstili so zelo odporni na vodo in umazanijo ter zahtevajo kar se da malo vzdrževanja. Za večno aktualno velja pleteno vrtno pohištvo nekoliko starinskega izgleda. Seveda gre za povsem sodobno izdelane modele, nostalgičen izgled pa doda pridih romantike preteklih obdobij. V primeru, da na terasi ali vrtu ni zagotovljenega naravnega senčenja je pametno izbrati primeren vrtni senčnik. Posebno aktualni so vodo odbojni modeli, ki poskrbijo, da lahko ob mizi nemoteno uživamo tudi ob poletnih plohah. Ogrodje senčnika lahko izkoristimo tudi za pritrditev dekorativne zunanje osvetlitve.Nobene potrebe ni po nakupu ujemajočega se seta vrtnega pohištva. Kombiniranje mize, vrtnih klopi in stolov različnih estetik poskrbi za posebno unikaten zgled terase, paziti je treba le na barvno oziroma slogovno ujemanje posameznih kosov. 

Viri fotografij: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply