interior

Ena postelja za vsa obdobja odraščanja

Otroška soba velja za prostor, ki se stalno spreminja glede na otrokovo starost in interese. Že pri prvi zasnovi opreme velja to dejstvo imeti v mislih ter glede na to izbirati pohištvene kose. Večji kosi kot sta postelja in omara naj bosta predvsem funkcionalna, trpežna ter vizualno nevtralna, izgled sobe pa lahko sproti spreminjamo s pomočjo manjših kosov, stenskih dekoracij in tehišnega tekstila. Na spodnjih fotografijah je prikazano, kako lahko ena sama postelja uspešno služi otroku vse od predšolskega obdobja pa do odhoda na fakulteto.  

Ob prehodu iz otroške posteljice je otrok že pripravljen na ‘pravo posteljo’ povsem odraslih dimenzij. Glede na tipično velikost slovenskih otroških sob je dvignjena postelja zelo funkcionalna rešitev, saj spodaj dopušča ureditev kotička za igro. Strah pred višino postelje je načeloma odveč; 4 letni otroci so prav samozavestni plezalci. V skrajnem primeru pa lahko posteljo dodatno zavarujemo z namestitvijo začasne varnostne ograje. Igralni kotiček uredimo s pomočjo sestavljive igralne podloge, ki je prijetno topla in mehka za igro na tleh. Razmetane igrače je najenostavneje pospraviti v košare in škatle, knjige pa zložiti na priročne police. Komplet otroških stolov in mize  je odlična izbira za igro, prvo seznanjanje z likovnim ustvarjanjem in celo obedovanje. Barvno je sobo najbolje urediti v nevtralnih nežnih tonih in izbrati posteljnino z ljubkimi vzorci. Ob odhodu v šolo ima otrok običajno že svoj okus, želje in izbrane idole, zato pri stilski osvežitvi sobe prisluhnimo tudi njegovim željam. Otroku ljube motive v sobo najenostavneje vnesemo v obliki stenskih tapet in potiskov na otroški posteljnini. Igralni kotiček naj nekako v tem obdobju zamenja prava pisalna miza, še vedno pa so dobrodošle tudi didatkične igrače kot je na primer tabla, na kateri lahko otrok vadi pisanje prvih črk in številk.

Splošno znano je, da najstniki veliko časa preživijo v svoji sobi ter zahtevajo veliko zasebnosti. Superheroji so v tem obdobju iz mode in ponovno je čas za stilsko osvežitev sobe. Izberimo pohištvene kose in dekorativne dodatke odrasle estetike ter otroka aktivno vključimo v proces prenove. Za naporne ure učenja najstniku zagotovimo kar se da udoben pisarniški stol, za druženje s prijatelji pa namestimo dodatna sedišča v obliki vreč za sedenje. V izogib neurejenosti  sobe zagotovimo dovolj zaprtih shranjevalnih površin, vonj pa izboljšamo s pomočjo dišave za prostor.

Vir inspiracijske fotografije: Apartment Therapy; vsi izdelki na kolažih: Lesnina

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply