interior lesnina

Trend :: stenske tapiserije

Že iz zgodovine je znano, da preproge pripomorejo k toplotni in zvočni izolaciji, zato so jih kot stenske obloge uporabljali že v preteklih obdobjih, trenutno pa se stenske tapiserije s polno paro vračajo v modo. Preproga je namreč tisti dekorativni element, ki je hkrati umetniško delo in praktični objekt. Njihova umetniška vrednost je v zadnjem času končno prišla do izraza, saj je preproge mogoče vedno pogosteje opaziti v vlogi stenskih dekoracij. Pridobivajo na podobni vrednosti kot slike, lahko pa so geometrične, abstraktne ali pa močno teksturirane.
Sproščen boemski slog s pridihom ameriškega divjega zahoda je trenutno zelo aktualen, poosebljajo pa ga preproge s pisanimi vzorci azteške estetike. Preden preprogo obesimo na steno razmislimo o razmerju velikosti stene in preproge; lahko pa se odločimo izobesiti tudi kombinacijo večih manjših preprog. Izbrati velja senčno steno, saj izpostavljenost soncu povzroči bledenje barv na preprogi.Posebno modne so stenske tapiserije globokega tkanja ali tako imenovani kosmatinci. Prostor omehčajo ter vanj vnesejo toplino, njihova slabost pa je dejstvo da se na njih nabira prah. Zato moramo za takšno tapiserijo ustrezno skrbeti ter jo redno sesati.

Orientalske preproge veljajo za večno klasiko, posebno dragocene kose pa lahko pred prekomerno obrabo zaščitimo tudi tako, da jih razobesimo na steno. Preproge nikakor ne pritrdimo z žeblji, saj jo tako lahko poškodujemo. Raje se odločimo za sistem s karniso, lažje preproge pa lahko pritrdimo tudi s pomočjo ˝velcro˝ traku.

Viri fotografij: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply