interior

4 ideje za pregrajevanje prostorov

Manjši domovi so morda res omejeni glede števila ločenih sob; kar pa še ne pomeni da se prostorov ne da pregraditi ter tako ustvariti kotičkov z različnimi nameni uporabe. Pri izbiri načina pregrajevanja stremimo k prilagodljivim rešitvam, ki ne zavzamejo veliko dragocenega prostora; hkrati pa uporabnikom zagotavljajo vsaj nekoliko zasebnosti. Danes sem tako pripravila nekaj idej za preprosto in cenovno učinkovito pregraditev prostorov; prav vse elemente za izvedbo pa je mogoče najti v najbližji Lesnini1. ZAVESE Eden preprostejših in cenovno manj zahtevnih načinov pregrajevanja prostora je uporaba zaves. Aplikacija je povsem enostavna – na strop na željeno mesto namestimo karniso, napeljemo izbrane zavese in soba je pregrajena. Tovrsten način pregrajevanja je odlična ideja, kadar si želimo zgolj začasne zasebnosti; za optimalno svetlobno in zvočno izolativnost zaves pa velja izbrati težko, masivno blago. 

2 REGAL S POLICAMI  Uporaba regalov zaradi funkcionalnosti velja za najbolj pogost način pregrajevanja prostora;  regal lahko namreč služi tudi kot shranjevalna površina. Regali s policami vizualno lepo razdelijo prostor in zagotavljajo delno zasebnost; hkrati pa prepuščajo svetlobo in prostor pustijo odprt.
3. PREGRADNA STENA Pregradne oziroma španske stene izvirajo iz antične Kitajske in so služile za zaslon postelje mladoporočencev, danes pa so priljubljene kot prenosne pregrade. Narejene so iz lahnih materialov, zato je premikanje zelo enostavno, nudijo pa predvsem zasebnost pred pogledi. Dobrodošle v spalnicah; ker lahko služijo tudi kot garderoba. 4. HORIZONTALNA DELITEV Ne pozabimo, da je prostor mogoče deliti tudi po višini in tako uporabnikom različnih nivojev zagotoviti zasebnost. Tovrstna delitev je primerna predvsem za prostore z visokim stropom, pod katerega lahko umaknemo posteljo; spodaj pa uredimo delavni ali bralni kotiček. V otroških sobah so zelo dobrodošli pogradi, s pomočjo katerih prihranimo na prostoru ter otrokoma zagotovimo nekaj občutka zasebnosti. Viri inspiracijskih fotografij: 1,2,3,4,5,6,7,8

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply