interior

Mexican style :: Mehiški slog

Počasi se bliža poletje ter s tem čas dopustov in potovanj na eksotične lokacije; s katerih se velikokrat vračamo polni vtisov in idej – tudi za opremo doma. Omejitve pri teži prtljage navadno ne omogočajo da bi se domov vrnili s čim več kot majhnimi spominki. Polni navdiha se lahko odpravimo v Lesnino, kjer bomo brez dvoma našli pohištvene kose in dodatke, ki ustrezajo izbranemu slogu. Za eno najbolj  priljubljenih počitniških destinacij velja  Mehika, ki obiskovalce očara s svojo močno barvitostjo, rustikalnimi pohištvenimi kosi in estetskimi vplivi staroselcev. Oprema v mehiškem slogu vsekakor ni nežna; je mogočna, vpadljiva in samozavestna. Pohištveni kosi se ponašajo z rustikalnimi oblikami, oblazinjeno pohištvo pa naj bo kar se da pisano! Morda najenostavnejši način za vnos barve v prostor pa je nakup tipične črtaste preproge! Če nismo dovolj drzni za nakup pisane sedežne garniture si lahko privoščimo zabavne dekorativne vzglavnike, ki rahlo asociirajo na slavno mehiško umetnico Frido Khalo.
Mehiški Dan Mrtvih je v nasprotju z našim praznikom manj morbiden in bolj podoben karnevalu, s pomočjo dekorativnih pisanih lobanj pa lahko praznično vzdušje prenesemo tudi na druge letne čase.
Mehiški interierji kar buhtijo od barv in organskih vzorcev. Če želimo doma poustvariti res avtentično atmosfero stene prebarvajmo z živahnimi barvami ter jih dopolnimo s pisanim pohištvom in dodatki; kot sta pričujoča fotelj in stenska ura. Za mehiške ambiente je zelo značilna tekstura rustikalnega lesa; ki se lahko pojavi v vlogi arhitekturnih elementov ali pohištva. Masivno leseno mizo odlično poživijo jedilni stoli, odeti v pisano črtasto tkanino; svetle stene pa prostoru dodajo svež sodoben pridih. Pisana klop lahko popestri jedilnico ali hodnik; za popoln učinek pa jo kombinirajmo z močno pisanimi stenami. Pisani namizni pogrinjki mizo spremenijo v center ‘fieste’; manjkajo le že mrzle margarite! Pri oblikovanju ambienta, ki spominja na Mehiko sledimo estetiki staroselskih plemen, dopolnjeni z vplivi španskega kolonializma. Meja med zunanjimi in notranjimi prostori je pri tipični mehiški arhitekturi zabrisana; hiše pa zaradi toplega podnebja stremijo k dobri prezračenosti. Med arhitekturnimi elementi so zelo pogosti zanimivi oboki ter gradnja iz opeke in gline; opaziti pa je mogoče tudi veliko elementov iz kovanega železa. Zelo poznana je pisana mehiška keramika, v katero so navadno odenete kopalnice in kuhinjski pulti. Prav vsem elementom pa je značilna drzna samozavest pri izbiri močnih barv in kombiniranje različnih grafičnih ter organskih vzorcev.

Viri inspiracijskih fotografij: 1,2,3,4

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply