interior

5 načinov nepričakovane aplikacije tapet

 

Tapete so eden bolj priljubljenih načinov vizualne popestritve prostora, saj lahko izbiramo med številnimi različnimi barvami, potiski in tridimenzionalnimi teksturami. V prostor vnesejo mehkobo, igrivost in brez dvoma poudarijo slog ambienta. Navadno tapete apliciramo na eno ali več sten, seveda pa se lahko domislimo tudi bolj kreativnih lokacij za namestitev tapete. Danes sem tako pripravila nekaj nekonvencionalnih idej za aplikacijo tapet, katerih pestro izbiro je mogoče najti v najbližji Lesnini1. TAPETA NA STROPU. Zakaj bi bile tapete ‘rezervirane’ samo za stene? Z njimi lahko popestrimo strop ter pogled tako usmerimo v višino. Strop je v prostoru navadno pozabljena površina, ki ji ne namenjamo posebne pozornosti, zato je poudarjen strop dobrodošlo presenečenje. Tovrstna aplikacija tapet je bolj primerna za prostore z visokimi stropovi, saj jih optično nekoliko zniža, vsekakor pa odlično popestri še tako majhen prostor. Z vzorci tapet smo lahko bolj drzni, ali pa izberemo le tapete umirjene barve s poudarjeno teksturo ali bleščicami, ki se odbijajo od stropne svetilke in ustvarijo zanimivo igro svetlobe.

2. TAPETA ZA POLICAMI. Regal z odprtimi policami je sicer namenjen shranjevanju – oziroma bolj razstavljanju – ljubljenih knjig in spominkov in tako na obliko regala samega kar radi pozabimo. Odlična ideja za popestritev običajnega (in cenovno ugodnega) regala s policami je lahko tapeta, ki jo namestimo preko zadnje stranice. S pomočjo tapete tako regalu dodamo globino, osebni slog in pridih prestiža, saj deluje kot da je bil narejen po meri. Pri izbiri tapete za tovrstno aplikacijo si lahko privoščimo nekoliko več drznosti, saj bo le delno vidna, lepo pa je tudi, če se barvno ujema z razstavljenimi predmeti.
3. TAPETA NA STOPNIŠČU. Ko se lotevamo prenove hiše so stopnice navadno element, ki je vizualno zastarel, hkrati pa ga je izvedbeno in finančno težje povsem zamenjati. Ideja za preprosto adaptacijo stopnišča je aplikacija tapet, ki stopnišče popestrijo in ga vpnejo v novo vizualno podobo prostora. Izbiro tapete za tovrstno aplikacijo prilagajamo pohištvu in dodatkom v prostoru, lahko pa izberemo tudi več različnih (medsebojno ujemajočih) se tapet ter jih poljubno lepimo na posamezne stopnice. 

4. TAPETA NA KUHINJSKEM OZADJU. Pisano kuhinjsko ozadje lahko odlično popestri minimalistično kuhinjo, najbolj divjo podobo ozadja pa lahko dosežemo z izbiro zanimivega vzorca tapet. Dandanašnji so na voljo  vodo odbojne tapete, ki so odporne na kuhinjsko uporabo in enostavne za vzdrževanje. Če ste vseeno skeptični lahko izberete povsem običajne tapete v vašem najljubšem vzorcu ter preko njih za zaščito namestite običajno steklo. 5. TAPETE NA STENAH IN STROPU. Če se pri oblikovanju prostora počutite posebej drzne si lahko privoščite aplikacijo tapet tako da stenah kot na stropu. Lahko se odločite za enotno teksturo ali pa za kombinacijo različnih (kompatibilnih) barv in vzorcev, vsekakor pa naj se tapeta barvno in slogovno ujema s pohištvom v prostoru – pa naj bo to otroška soba ali jedilnica.

Viri inspiracijskih fotografij: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply