interior

Srce letne kuhinje – žar

Prihajajoči prvomajski prazniki so čas, ko se življenje navadno začne iz zatohlih zaprtih prostorov premikati na prosto. Eden pomembnejših gradnikov družabnega življenja je hrana in tako ni nič čudnega da letne kuhinje postajajo vse bolj priljubljene; uredimo si jo lahko na vrtu, terasi ali pa v pomanjšani verziji tudi na balkonu. Letno kuhinjo naj sestavlja trpežen pult; narejen iz kamna ali betona, ki lahko vsebuje tudi vgrajene omarice, umivalnih in celo hladilnik. Najpomembnejši gradnik letne kuhinje pa je seveda žar! Na trgu obstaja nešteto različnih izvedb; od takšnih za enkratno uporabo pa vse do zelo profesionalnih modelov, v katerih se da speči tudi torto. Če ste v dilemi kam se odpraviti po svoj sanjski žar in vso pripadajočo opremo naj vam namignem, da lahko prav vse najdete v najbližji Lesnini.

Plinski žari so za uporabo najenostavnejši, saj za segrevanje porabijo veliko manj časa kot žari na oglje, poleg tega pa je vzdrževanje temperature veliko enostavnejše. Tudi za čiščenje so enostavnejši od žarov za oglje, saj pri njih ni ostankov pepela, peka pa je tudi cenejša. Zaradi praktičnosti so popolna izbira za vse, ki si želijo hitre in pogoste priprave obrokov na žaru. Če so plinski žari nesporni favoriti v praktičnosti uporabe pa je kompromis treba storiti pri okusu pripravljene hrane, ki pri plinskem žaru zaradi pomanjkanja dima izgubi izraziti prvinski okus žara.  Kakorkoli, veliki plinski raži so odlična izbira za umestitev v letno kuhinjo, saj so estetski in enostavni za uporabo. Letna kuhinja naj sestoji iz trpežnega delavnega pulta z vgrajenim koritom ter premičnega žara, k ga ob neugodnem vremenu ali zimi lahko pospravimo na varno.  

V zadnjem času so postali zelo popularni kamado žari na oglje in tako imenovani ‘smokerji’. Kamado keramični žari so za peko precej cenejši od klasičnih žarov na oglje, saj porabijo le tretjino oglja, pečejo hitreje, odlično zadržijo temperaturo in imajo izjemen temperaturni razpon. Hrana, pripravljena v kamado žarih je zato zelo sočna in okusna. Čiščenje kamado žarov je zelo enostavno, poleg tega pa so praktično neuničljivi. Slabost kamado žara je predvsem njegova velika teža in nekoliko višja cena. Za ureditev letne kuhinje ne potrebujemo prostranega vrta, privoščimo si jo lahko tudi na urbanem balkonu; zavoljo dobrih sosedskih odnosov pa izberimo manj aromatičen model žara. V primeru, da je naša letna kuhinja bolj začasne narave (v kampih, na vikendih itd…) je prenosni žar odlična izbira. Privoščimo si lahko plinski, električni ali klasični model na oglje, vsi pa imajo svoje prednosti in slabosti – kot njihovi ‘večji’ bratje. Prenosni žari so navadno cenovno ugodnejši od velikih modelov, so pa načeloma bolj izpostavljeni obrabi in tako manj trpežni. In ja, za vse znanstveno fantastične navdušence obstaja tudi Star Wars žar, ki je lahko tudi odlično darilo! Izvedba letne kuhinje na vrtu je lahko zabaven družinski ‘naredi sam’ projekt – vse kar potrebujemo so spretne roke, lesene deske, kamniti zidaki  in popoln žar!

Viri fotografij: 1,2,3,4,5,6, 7

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply