interior

Forever bathroom :: Večna kopalnica

71c2f04bc5075d59131bbbc6748328c6Kopalnica je eden tistih prostorov, katerih opreme (oziroma prenove) se ne lotevamo prav pogosto, zato sem danes zbrala nekaj predlogov izbire talnih in stenskih oblog, sanitarne keramike in pohištva, ki bodo modni še dolga leta. Med vso pisano ponudbo na trgu menim, da ni je bolj klasične izbire od kombinacije bele in sive barve ter lesa! Z res večen videz naj bodo obložena z nekoliko temnejšo keramiko, ki je prizanesljivejša za čiščenje, za stene pa izberimo keramiko v svetlem tonu; lahko v večjih ali manjših dimenzijah. Običajne bele ploščice so navadno cenovno ugodne, personaliziramo pa jih lahko z zanimivimi vzorci polaganja – na primer pod kotom 45 stopinj ali v slogu ribje kosti.  Trenutno so zelo aktualne tudi ploščice z geometrijskimi vzorci; ki so sicer čudovite in v prostor vnesejo dinamiko; lahko pa se zgodi da bodo šle kmalu iz mode. Po izboru keramike pride čas za nakup kopalniškega pohištva, bogato ponudbo katerega najdemo v Lesnini. Ker danes beseda teče o kopalnicah, ki bodo večno privlačne bomo tokrat izpustili divje modele ter se držali klasike. dscn0048Sanitarna keramika je običajno bele barve in se torej odlično poda k lesenemu kopalniškemu pohištvu. Na trgu je mogoče opaziti porast nadgradnih umivalnikov, ki so zelo elegantni, hkrati pa na pultu puščajo dovolj prostora za odlagalne površine, ki jih v kopalnici ni nikoli dovolj. dscn0052Kopalnice so navadno majhni prostori, velikokrat brez naravne svetlobe, zato je pomembno da poskrbimo za dobro osvetlitev. Poleg klasične stropne osvetlitve je zelo dobrodošla osvetlitev ogledala – tu pazimo, da svetloba enakomerno prihaja z leve ter desne strani in ne samo od zgoraj!

8368de23007f9f92ae26751934a28986Pri zasnovi opreme kopalnice je pametno razmisliti o svojih navadah in potrebah ter prostorsko razporeditev elementov prilagoditi le-tem.  Ali se raje kopamo ali tuširamo? Potrebujemo veliko shranjevalnih površin? Koliko umivalnikov potrebujemo glede na število družinskih članov? Bo kopalnica služila tudi kot pralnica?dscn0046Belo kopalniško pohištvo je odlična izbira, saj ga lahko uporabimo v različnih oblikovnih slogih ter prilagodimo osebnemu okusu.537cdee5944724abf02aaeb94daa9ce7Sanitarna keramika in kopalniški elementi v beli barvi se odlično podajo k lesenim teksturam, ki so lahko izvedene iz masivnega lesa ali imitacije v keramiki.
dscn0057Kombinacija bele in sive barve ter lesa je večna. Poigramo se lahko z gladkimi ali hrapavimi teksturami ter kombiniranjem materialov, kot sta kamen in keramika. dscn0099Kopalniški pripomočki in armature poskrbijo za piko na i. Navadno gre za kose kovinskih tekstur, izbiramo lahko med matiranimi ali svetlečimi kosi; trenutno pa so zelo aktualni tudi takšni v črni ali medeninasti barvi. Pazimo, da se medsebojno ujemajo in tako prostoru dajejo enoten videz. Dekorativni izdelki, kot so kopalniške preproge so odlična priložnost, da kopalnico na enostaven način vizualno popestrimo.dscn0094Eno mojih glavnih oblikovalskih pravil je, da se pri izbiri težje zamenljivih elementov (talne in stenske obloge, večji pohištveni kosi) velja držati klasičnih linij in nevpadljivih barv. Prostor lahko nato trenutnim trendom in osebnemu okusu enostavno prilagajamo z manjšimi dodatki – v kopalnicah so to lahko brisače, ki so cenovno ugodne ter na voljo v vseh barvah mavrice.

Vir inspiracijskih fotografij: 1,2,3,4, fotografije v Lesnini sem posnela z Nikon Coolpix W100

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply