interior

Replica dilemma pt.1 :: Dilema replik del 1

Objava, ki jo pišem danes je morda res nekoliko kontroverzne narave in priznati moram, da se je ne lotevam z lahkim srcem. Osrednja tema so namreč replike legendarnih oblikovalskih stolov, pod katere so se podpisali najbolj slavni svetovni oblikovalci. Avtorstvo in replike so predmet vročih debat na vseh kreativnih področjih, ne moremo pa zanemariti dejstva da si dragih oblikovalskih kosov na žalost ne more privoščiti prav vsak – in replike prav ljudem s tanjšo denarnico omogočajo, da kljub finančnim omejitvam izrazijo svojo ljubezen do lepega oblikovanja. V ta namen sem v Lesnini poiskala nekaj replik najbolj legendarnih stolov; v izraz spoštovanja do originalov pa sem želela deliti njihove zgodbe.

klasika1Eden izmed najbolj znanih svetovnih stolov, tako imenovani ˝Panton˝ je ime dobil po svojem oblikovalcu, Vernerju Pantonu, ki je s svojim legendarnim oblikovalskim talentom zaznamoval šestdeseta in sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Trgu je bil predstavljen leta 1967 in velja za prvi stol, narejen iz oblikovane plastike ter mojstrovino danskega oblikovanja. Stol je prejel številne oblikovalske nagrade, enega izmed zgodnejših modelov pa je mogoče občudovati tudi v muzeju MoMA v New Yorku. Najbolj zanimiva je njegova oblika, ki v eni potezi konzolno vijuga od tal do naslonjala. Poleg estetske se ponaša tudi z uporabno noto, saj je odporen na vremenske razmere, posamezne stole pa je enostavno mogoče zložiti tudi drugega na drugega.klasika4Vsekakor ne moremo mimo najbolj modnih stolov zadnjega časa: stolov iz serije ‘Eames Plastic‘, ki jim je skupno sedalo iz steklenih vlaken in elegantne, nekoliko poševne noge – razlikujejo pa se v obliki sedala ter materialih. Na voljo so klasični jedilniški stoli, udobnejši modeli z naslonjali za roke ter izvedbe iz kovinske mreže, noge pa so lahko tako lesene kot kovinske. Original stola je bil po več poizkusih z lepljenim lesom in upognjenim aluminijem v sodobni obliki kot prvi masovno izdelan plastični kos predstavljen leta 1950. Oblikovalca, Charles in Ray Eames  sta stremela k oblikovanju najboljših možnih kosov za množice in ravno ta stol je dokaz, da sta svoj cilj tudi dosegla. Danes je variacije slavnega stola mogoče opaziti v nešteto različicah, tako v zasebnih domovih kot pisarnah, kavarnah, čakalnicah in avditorijih. klasika2Slavni stol ˝Tulip˝ je okoli leta 1955 kot dodatek k jedilni mizi iste serije oblikoval legendarni finsko-ameriški arhitekt in industrijski oblikovalec Eero Saarinen.  Stol slovi po svoji futuristični podobi, uporabi umetnih materialov ter mehkih linijah, najbolj zanimiv pa je pojav ene same noge. Oblikovalec je namreč želel čimbolj izčistiti prostor ter mu odvzeti odvečne elemente; kot so na primer noge stolov in miz. Zaradi svoje klasične oblike in funkcionalnosti je stol izredno popularen še danes, izbiramo pa lahko med običajnim modelom ter varianto z naslonjali za roke.

Inspiracijske fotografije: www.homepolish.com,www.theurbnite.com,Pinterest,www.remodelista.com,www.barnebys.se,www.desiretoinspire.netwww.cococozy.comwww.foreverlovecom.blogspot.si 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply