interior

Kitchen Islands :: kuhinjski otoki

Fotografija via www.mydomaine.com

V sodobnih domovanjih se dnevna soba, jedilnica in kuhinja vedno bolj pogosto stapljajo v enoten bivalni prostor. Kuhinjski otoki postali zelo priljubljen element, saj prostor hkrati funkcionalno povežejo in vizualno razdelijo.Kuhinjski otok lahko za na zanimiv način združuje dodatne shranjevalne in delavne površine ter tudi zajtrkovalni pult. Sodobna minimalistična kuhinja na fotografiji se ponaša tudi z linijo bele tehnike, ki jo je za Gorenje oblikoval Philippe Starck, na voljo pa je seveda v Lesnini.

Fotografija via www.modulnova.com

O poziciji, velikosti otoka ter o komponentah, ki jih bo vseboval moramo dobro razmisliti, saj je od tega odvisna že sama umestitev vodovodnih in električnih priključkov. V primeru, da se bo na otoku nahajala kuhalna plošča moramo vanj speljati elektriko ter izbrati primerno vrsto nape. Lahko izberemo visečo napo, ki v prostoru pomeni pomemben vizualni element, lahko pa izberemo vizualno nevtralen model nape, ki je vgrajena v sam pult in paro vsrkava navzdol.Na zgornji fotografiji je primer kuhinje, pri kateri se nostalgično obarvan slog omaric ujema s slogom nape. Na spodnji fotografiji pa lahko občudujemo kuhinjo v skandinavskem slogu z napo, vgrajeno v strop.

Fotografija via www.frame.bloglovin.com

Kako velik kuhinjski otok si lahko privoščimo je predvsem odvisno od dimenzij prostora, vedno pa imejmo v mislih dejstvo, da je minimalna širina za prehod med kuhinjskimi elementi 80cm, za udobje pa raje dovolimo še kakšnih 10 ali 20 centimetrov več. Višina delavne površine kuhinjskega otoka naj se ujema z ostalimi kuhinjskimi elementi, trenutno pa so modni nekoliko višji delavni pulti – med 90 in 95 centimetrov.Kuhinjski otok lahko služi tudi kot zajtrkovalni pult, ali pa se celo podaljša v mizo. Višine jedilnih površin v sklopu otoka so lahko različne – zajtrkovalni pult je lahko poravnan v isto višino z delavnim pultom ali pa dvignjen oziroma spuščen. Dvignjen pult vizualno bolj razmeji prostor in zanj potrebujemo tudi višje barske stole, nižji pulti pa prostor poenotijo ter ob njih lahko uporabimo običajne jedilne stole.

Fotografija via www.homedit.com

Na fotografiji je odličen primer odprte kuhinje z zanimivim kontrastom temnih omar in belega otoka ter spuščenega lesenega zajtrkovalnega pulta, ob katerem so umeščeni preprosti stoli brez naslonjal.Kuhinjski otok lahko izkoristimo tudi za pridobivanje dodatnih shranjevalnih površin, sistem omaric in polic lahko po želji namreč razporedimo po celotnem obodu. V primeru, da razmišljamo o nakupu ali preureditvi kuhinje ter o tem, kako bi vanjo umestili kuhinjski otok bo najbolje, da se oglasimo v najbližji Lesnini, kjer nam bodo svetovalci strokovno pomagali pri izbiri popolne postavitve, materialov ter vseh ostalih podrobnosti.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply