interior

Outdoor lighting / Zunanja osvetlitev doma

In the summer time, we tend to use our outdoor living spaces more so we also pay more attention to the outdoor lighting of our homes. Outdoor lighting can come useful for lighting up entry ways, creating romantic atmosphere on porches, emphasizing sculptures or trees and even scare off potential intruders. With so many different types of light fixtures available on the market, i’m sharing some ideas on what type of lighting to choose for your house and backyard to emphasize it’s architecture and add that magical feel. 

V poletnih mesecih, ko preživljamo več časa zunaj smo bolj pozorni tudi na zunanjo osvetlitev našega doma in okolice. Zunanja svetila so lahko koristna tako za osvetljevanje zunanjih bivalnih površin in poti kot tudi odganjanje vsiljivcev, poleg tega pa doprinesejo tudi estetski podobi hiše in vrta. Pri izboru zunanjih svetil moramo biti pozorni na svetlobno onesnaževanje; svetila, ki svetijo v nebo so tako neprimerna, saj gre veliko svetlobe v nič. Raje se odločimo za svetila, ki svetlobo usmerjajo v tla ali kakšen predmet. Indirektna svetloba lahko namreč čudovito poudari teksturo fasade ali grmovja. Za pester izbor različnih zunanjih svetil pa nam ni treba hoditi v specializirane svetlobne salone, v Lesnini imajo namreč poleg pestrega programa pohištva in dekorativnih dodatkov tudi odlično založen oddelek s svetili, kjer lahko poiščemo popoln model za osvetlitev okolice našega doma, sama pa sem za vas izbrala nekaj elegantnih predlogov. 

 Nadgradne stenske svetlike elegantnih zaobljenih linij so popolna izbira za osvetlitev vhodov, balkonov in vrtov. Nežna mlečna svetloba ni premočna, je pa dovolj učinkovita, da iz torbice izbrskamo ključe in nam pokaže pot. Svetilko lahko povežemo s sončnim kolektorjem in tako ponoči sveti neodvisno od električne napeljave, zato jo lahko montiramo tudi na mesta, kjer ni električnega priključka. 

Zanimivo teksturo fasade lahko najlepše poudarimo s svetilkami, ki snop svetlobe usmerjajo ob fasadi. Takšne svetilke so odlične za dekorativno osvetljevanje stavb, označevanje pomembnih elementov ter poti.

Pohodne talne ambientalne  svetilke nevsiljivo poudarijo dovoz za avtomobile ali stopnice. V primeru, da je vir svetlobe led žarnica lahko svetilo brez velikih stroškov sveti štiriindvajset ur na dan. Diskretne talne svetilke lahko namestimo tudi pod grmovnice in drevesa, ki se bodo s pomočjo svetlobe ponoči spremenili v prave pravcate skulpture, hkrati pa se bomo izognili svetlobnemu onesnaževanju.

photos via www.supermodular.com, www.belux.com, www.luceplan.com, www.faywrites.com, www.lampen-winkel.nl

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply